Gifted and Talented

Photo 2.JPG

At Qatar Academy Sidra we are committed to each child’s personal success.  We know that the children in our community who are high performing and gifted learners require additional support and services to realize their personal success.  

Therefore, as a dynamic and responsive learning community, we are committed to offering a range of services and support to engage and challenge our high performing and gifted learners so that they can be the best they can be. We believe that all children have the potential to be academically successful. 

At the core of QA Sidra’s core instruction is the explicit intention to mindfully plan learning engagements that allow students to access concepts through open-ended tasks and a range of resources.  This approach is called universal design for learning.  Universal design is a mindset for designing learning engagements that are based around concepts, processes, and skills.  

Universal design for learning ensures that we can: 

  • allow all students to learn within their zone of proximal development
  • develop assessments that are open-ended
  • allow students to access concepts through a variety of resources and experiences.

 There will be multiple opportunities for our gifted and high achieving learners this year. The activities will vary, including concept-driven, inquiry-based learning, Genius Hour, Passion Projects, robotics, speech and debate, and history and math competitions.  Students will be encouraged to become involved in activities that will challenge their thinking.

One such opportunity is the 2019 WISE Learners’ Voice Program.

The program brings the perspectives of young people aged 16-21 to the challenge of rethinking education, and equips them to take on leading roles in their fields and in the world of education. Learners’ Voice aims to give young people a platform to voice their views and to create a youth community interested in shaping the future of education. 

If you are interested in learning more about the WISE Learners Voice Program, go to https://www.wise-qatar.org/wise-works/learners-voice/   

 

 

في أكاديمية قطر سدرة ، نحن ملتزمون بالنجاح الشخصي لكل طفل. نحن نعلم أن الأطفال المتعلمين ذوي الأداء العالي والموهوبين يحتاجون إلى دعم إضافي لتحقيق نجاحهم. لذلك ، كمجتمع تعليمي، نحن ملتزمون بتقديم الخدمات والدعم لإشراك وتحدي المتعلمين ذوي الأداء العالي والموهوبين حتى يكونوا أفضل ما يمكنهم. نحن نعتقد أن جميع الأطفال لديهم القدرة على الاستمرار والنجاح أكاديميا

في صلب العمليات الرئيسية هناك نية واضحة  للتخطيط لمشاركة التعلم للطلاب للوصول إلى المفاهيم من خلال المهام المفتوحة ومن خلال الموارد. وهو ما يسمى  التصميم العالمي. الشامل وهو عقلية لتصميم ارتباطات للتعلم تستند إلى المفاهيم والمهارات.

تصميم عالمي يضمن أننا سوف نتمكن من الآتي :- 

  • السماح للطلاب بالعمل في حدود منطقتهم .
  • تطوير التقييمات المتاحة .
  • السماح للطلاب بالوصول إلى المفاهيم من خلال تنوع الموارد .

ستكون هناك فرص متعددة للمتعلمين الموهوبين والمتميزين بالإنجاز هذا العام. ستختلف الأنشطة  حسب التعلم والمشاريع ، والروبوتات والمناقشة إلى التاريخ والرياضيات. سيتم تشجيع الطلاب على المشاركة في الأنشطة التي تتحدى تفكيرهم.

احدى هذه البرامج هو صوت وايز للمتعلمين لعام 2019 . 

يجلب البرنامج وجهات نظر الشباب الذين تتراوح أعمارهم بين 16 و 21 عامًا للتحدي المتمثل في إعادة التفكير في التعليم وتزويدهم بأدوار قيادية. وهو يهدف إلى إعطاء الشباب منصة للتعبير عن آرائهم وبناء مجتمع مهتم  بالمستقبل 

اذا كنت مهتما بالتعرف على برنامج وايز اكثر الرجاء الدخول على الرابط الاتي :
https://www.wise-qatar.org/wise-works/learners-voice/   

Categories:Uncategorised