Counseling Support

Over September the Counseling Team have hosted parent workshops. These workshops aimed to connect with parents and to build positive relationships so we can serve to our students and your child(ren) together.  Each workshop had different aim and topic

The first week was devoted to College Counseling and provided tips for parents and students for making applications in Qatar, USA, UK,  Canada, and Europe.

We continued with Making and Maintaining Positive Relationships the focus of the workshop was the core of communication and how messages can be conveyed in a healthy manner. This is to ensure that relationships are facilitated through specific strategies given by counselors.

The next focus was on What Bullying is and what are its forms in each setting and how we can support all students involved in bullying.

We then hosted How we can support young learners, through informing parents of the different developmental stages so they can understand the needs and skills in each level and how they can support them at home.

Followed by Positive Adolescent Development where the focus was on the developmental physical, cognitive, social and emotional changes and these impact their behavior and performance.

And followed by Restorative Practices.  This workshop introduced how the use of restorative practice empowers our students to take ownership of the choices that they make and the steps for resolving conflict. Restorative Practice works with students, rather than doing things to or for them.  It provides a continuum of strategies for resolving conflict and encouraging social-emotional learning. It uses a structured, no-blame approach where students are encouraged to be accountable for their behavior and take responsibility for their actions by making amends to those affected.

Finally, workshops were offered that focusing on Positive Parenting and provided Tips for transforming family life into learning time.

The intention of all of our sessions was to provide our parents with tips that you can use at home.  The workshops also enhance the application of school-based practices, such as Restorative Practice.

If you are interested in learning more about Restorative Practice, please feel free to contact any of the Counselors or attend the sessions that will continue to be offered by our Counselling team throughout the school year.

Image result for student counseling

ركن الإستشارة

الآباء الأعزاء،

خلال شهر سبتمبر ، قام فريق الاستشارات في الأكاديمية بعقد عدد من ورش عمل أولياء الأمور. تهدف ورش العمل هذه إلى التواصل مع أولياء الأمور وبناء علاقات إيجابية داخل هذا المجتمع حتى نتمكن من تقديم خدمة أفضل لطلابنا. كان لكل ورشة هدف وموضوع مختلفين ؛

خصص الأسبوع الأول للإرشاد الجامعي والنصائح للآباء والطلاب للتطبيقات في قطر والولايات المتحدة والمملكة المتحدة وكندا وأوروبا.

واصلنا مع الحفاظ على العلاقات الإيجابية والحفاظ عليها ، وبعد ذلك ، ركزنا على ما هو التنمر وما ليس ذلك ؟ كيف يمكننا دعم الطلاب الصغار ،

تطوير المراهقين الإيجابي والممارسات التصالحية ، وأخيرا نصائح تحويل حياة الأسرة إلى وقت التعلم.

ما كانت جميع الجلسات المشتركة هو إعطاء نصائح الآباء التي يمكن استخدامها في المنزل وكذلك تعزيز تطبيق الممارسة التصالحية. تعمل الممارسة التصالحية مع الطلاب ، بدلاً من القيام بالأشياء من أجلهم ، فهي توفر سلسلة من الاستراتيجيات لحل النزاع وتشجيع التعلم العاطفي الاجتماعي ، وتستخدم منهجًا منظمًا بلا لوم حيث يتم تشجيع الطلاب على الخضوع للمساءلة عن السلوك وتحمل المسؤولية عن أفعالهم عن طريق تعويضات للمتضررين. في جلساتنا ،

أعادنا طرح الأسئلة والاستماع الفعال الذي يفصل بين الفعل من الفاعل ، ويعزز الوعي في الطالب ، ويستخدم الإصغاء الفعال ويتجنب اللوم ، ويرى كل فعل خاطئ كأنه فرصة للتعلم ، ويبقى مستقلا في المستقبل.

تبعت تطور المراهقين الإيجابي حيث كان التركيز على التغيرات الجسدية والمعرفية والاجتماعية والعاطفية التنموية وهذا يؤثر على سلوكهم وأدائهم.

وتليها الممارسات التصالحية. قدمت ورشة العمل هذه كيف أن استخدام الممارسة التصالحية يمكِّن طلابنا من امتلاك الخيارات التي يتخذونها وخطوات حل النزاع. تعمل الممارسة التصالحية مع الطلاب ، بدلاً من القيام بالأشياء لهم  وهو يوفر سلسلة من الاستراتيجيات لحل الصراع وتشجيع التعلم العاطفي الاجتماعي. ويستخدم أسلوبًا منظمًا بلا لوم ، حيث يتم تشجيع الطلاب على الخضوع للمساءلة عن سلوكهم وتحمل المسؤولية عن أفعالهم عن طريق إجراء تعديلات على المتضررين.

ركزنا على أساليب الأبوة الإيجابية التي شملت على أنها من خلال كونها داعمة ودافئة ومشجعة. عن طريق تعليم كيفية التصرف ووضع حدود وتطبيقها ومراقبة السلوك ؛ احترام من خلال تشجيع المراهقين على تطوير آرائهم ومعتقداتهم ، ونموذجية الكياسة والسماح بالخصوصية.

كانت نية جميع جلساتنا هي تزويد والدينا بنصائح يمكنك استخدامها في المنزل. كما تعزز ورش العمل تطبيق الممارسات المدرسية ، مثل الممارسة التصالحية.

إذا كنت مهتمًا بمعرفة المزيد عن الممارسة الإصلاحية ، فلا تتردد في الاتصال بأي من المستشارين أو حضور الجلسات التي سيستمر تقديمها من قبل فريق الاستشارة لدينا طوال العام الدراسي